Xicu Lluy, que la terra et sigui lleugera

Qui subscriu això, una de les primeres coses que feia en arribar a Vila, a Eivissa, era demanar per en Xicu Lluy. La resposta solia ser sempre ”està de viatge”. I a la pregunta de quan tornava, la gent somreia i deia: ”En Xicu, ja saps com és, se’n va a Mèxic amb una senalla i una muda i es pot passar allà mesos!”. Tal vegada un poc exagerat però així va ser aquest home, senzill i emprenedor, que va lliurar la seva vida i tasca d’historiador per treure a la llum la memòria dels republicans pitiüsos.

Va ser autor de dos llibres cabdals: Eivissencs i formenterencs als camps nazis i Visca Cárdenas. En el primer, conta l’experiència dels pitiüsos presos al malson nacionalsocialista d’Hítler i al segon l’exili dels republicans pitiusos a Mèxic, país que s’esdivindria el seu lloc en el món.

Les converses amb ell solien ser amenes i revetllaven una persona amb un compromís cívic i social profund. A més de les seves investigacions, que li varen dur a recórrer Europa i Amèrica pagant-ho sempre la seva butxaca, Xicu va col·laborar a Diario de Ibiza, Última Hora, La Prensa, Proa, COPE i TVE. No dubtava mai en oferir la seva col·laboració, ja fos a publicacions, audiovisuals o a la ràdio.

Xicu, que la terra et sigui lleugera i que sigui certa la llegenda mexicana i  siguis a Mictlán gaudint de poder conversar amb els protagonistes d’una història que els funcionaris oficialistes de les nostres illes s’estimen més ignorar.

Albert Herranz

Anuncis
Explore posts in the same categories: Noticies

One Comment a “Xicu Lluy, que la terra et sigui lleugera”


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: