Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo el terror fascista.

Ressenya sobre la reedició del llibre de Manuel Pérez sobre la repressió durant els primers mesos de la Guerra Civil a Mallorca, a cura del Grup d’Estudis Llibertaris Els Oblidats. Publicada a la revista d’història digital feta a Mallorca: http://www.historica.cat

Pérez, M. (2009): Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo el terror fascista, Edicions El Moixet Demagog, Mallorca

L’editorial Edicions del Moixet Demagog ha reeditat recentment una petita obra de l’anarquista andalús Manuel Pérez sobre la seva estada a l’illa de Mallorca i els tràgics successos ocorreguts durant els quatre primers mesos de la Guerra Civil espanyola. És  aquesta obra el primer testimoni històric escrit i publicat dels inicis del conflicte bèl·lic a Mallorca. El Grup d’Estudis Llibertaris els Oblidats ha estat l’encarregat de recuperar aquest pamflet escrit el gener de 1937 a la ciutat de València, afegint-hi, a més, un estudi introductori.

Manuel Pérez, originari d’Osuna (Sevilla), arribà a l’illa el 18 de juliol de 1936 per participar al Congrés que la CNT de les Illes Balears havia organitzat amb l’objectiu de començar una nova etapa com a regional diferenciada de la CNT catalana. Pérez era un home destacat dins la CNT que havia treballat en la reorganització del sindicat a Andalusia i les Illes Canàries, i col·laborava en publicacions com Solidaridad Obrera, Cultura Obrera i La Voz de Menorca, entre d’altres. A més va dirigir el periòdic En Marcha, de 1932.

Tot i els temps convulsos que es vivien per aquelles dates, Manuel Pérez va viatjar a Mallorca per treballar amb els cenetistes mallorquins, als quals ja havia tingut oportunitat de conèixer en la seva primera estada a Mallorca l’any 1933. Pérez es topà inesperadament amb l’alçament militar i es va haver d’amagar a la barriada de la Llibertat —nom popular amb el qual era coneguda la barriada la Soledat— i s’allotjà a casa de la companya anarquista Júlia Palazón.

Durant els quatre mesos que va residir a Mallorca, va ser testimoni directe de les crueltats de la repressió indiscriminada i dels fets que anaven succeint en una Mallorca dominada pels feixistes. Finalment, va aconseguir fugir a Menorca amb altres deu companys. Un cop a València, on es trobava el Comitè Nacional de la CNT, escrigué aquest fullet amb tot el que havia viscut a Mallorca amb l’objectiu de fer propaganda dels horrors i crueltats que provocava el feixisme. Com diu Pérez: «trabajadores de España, con palabra sencilla, pero llena de sinceridad os he expuesto los crímenes sin nombre que el fascismo internacional ha cometido en la hermosa y fertílísima isla de Mallorca».

Amb la reedició d’aquest fulletó es recupera un text que esdevé tot un testimoni dels principals fets ocorreguts a Mallorca durant la Guerra Civil i, tot i el pes ideològic i propagandístic, aquest fulletó esdevé una font important de l’època que ens permet conèixer i recuperar un passat tants anys silenciat. El lector podrà reviure de primera mà els esdeveniments d’aquells dies de guerra i desolació, i hi trobarà interessants aportacions històriques sobre els morts i els crims de la guerra, el desembarcament del capità Bayo, el paper que jugaren els italians a l’illa de Mallorca, el suport de l’església mallorquina a l’alçament, etc. Tot un ventall de dades que donen llum i ens acosten al coneixement d’un dels capítols més tràgics de la nostra història.

Catalina M. Martorell Fullana


Explore posts in the same categories: Publicacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: