Presentació a Pollença del llibre ‘Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo el terror fascista’

Divendres 8 de gener es presenta a Pollença el llibre Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo el terror fascista de Manuel Pérez, una reedició de l’obra original que han duit a terme entre el Grup d’Estudis Llibertaris “Els Oblidats” i l’editorial El Moixet Demagog.

La presentació, organitzada per Iniciativa Ciutadana per Pollença, tendrà lloc al Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya i començarà a les 20:30 hores.

Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo el terror fascista és un opuscle que Manuel Pérez va escriure i que es va editar l’any 1937. En aquest text parla d’aquests quatre mesos que va passar a Mallorca. Es tracta d’un dels primers testimonis publicats del que estava passant a l’illa des del cop d’estat del 18 de juliol de 1936.

Manuel Pérez (Osuna, 1887- Rio de Janeiro, 1964) va emigrar de jove al Brasil i allà va participar en distintes lluites socials fins que va ser expulsat l’any 1919 per les autoritats i enviat a l’Estat espanyol. Allà es va integrar dins l’anarquisme peninsular.

El juliol de 1936 la CNT a les Illes Balears va decidir celebrar un congrés per intentar revitalitzar l’organització i iniciar una nova etapa com a regional diferenciada de la catalana a la que sempre havia estat associada. Es tractava, doncs, del congrés constituent de la regional de Balears que es celebraria els dies 18 i 19 de juliol. Tot i els moments convulsos que vivia l’Estat espanyol i els rumors sobre un possible cop d’estat, Manuel Pérez viatjaria l’horabaixa del 18 de juliol cap a Mallorca a bord del Ciudad de Valencia.

Manuel Pérez es trobaria amb l’alçament feixista. Segons ell mateix conta participà en la resistència als sublevats però finalment s’haurà d’amagar a la barriada palmesana de La Soledat (llavors, La Llibertat), a casa de la militant cenetista Júlia Palazon.

Després de quatre mesos d’inquietud davant les notícies sobre la violenta repressió i el fracàs del desembarcament republicà de Bayo Manuel Pérez, juntament amb onze companys, aconsegueixen fugir de Mallorca i arriben a Menorca, després d’una atzarosa travessia.

Fonts: Grup d’Estudis Llibertaris, Edicions del Moixet i Iniciativa Ciutadana per Pollença

Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo el terror fascista
Edicions del Moixet Demagog (Mallorca, 2009) / Pàgines: 68 / Rústica, 17×11 cm.
ISBN: 978-84-613-2822-2 / Texte en castellà (amb introducció en català)

Presentació del llibre de Manuel Pérez:
Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo el terror fascista
Divendres 8 de gener de 2010 a les 20:30 h.
Lloc: Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya, Pollença
Entrada lliure

Explore posts in the same categories: Història del moviment llibertari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: